0
  • No products in the cart.
0
  • No products in the cart.

Leeuwen op de Coolsingel

At the start of the quarantine days we were working in Museum Rotterdam on a mural that was part of a exhibition about the stories revolving around the period from attack and occupation till the liberation of Rotterdam between 1940 and 1945. The exhibition would have been open during the celebration of the liberation on the 5th of may but because of the corona epidemic we were not as free as usual and the opening has been postponed until the 1st of June. Now that the museum is open again you can go and check the exhibition. You can reserve an entry at: museumrotterdam.nl/

In this video you can see a short behind the scenes of how we prepared and executed our mural and our thoughts on the subject matter and the way we present our concept.

Video by: gadogadofilm.nl/
made for: museumrotterdam.nl/ stadsarchief.rotterdam.nl/ cbkrotterdam.nl/

“Leeuwen op de Coolsingel
tentoonstelling: 01/06/2020 – 21/05/2021
Locatie: Museum Rotterdam

Ongelofelijke verhalen uit de oorlog is een tentoonstelling in Museum Rotterdam over Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. Gekozen is voor een perspectief waarin feit en fictie in elkaar zijn opgegaan. Sterke verhalen, gekleurde herinneringen en mythes bepalen evengoed ons beeld van de oorlog als voorwerpen, archieven en foto’s. Liepen er na het bombardement écht leeuwen over de Coolsingel?

De ruimte van het museum is ingericht in vijf kamers, waarin voorwerpen zijn uitgestald tegen de achtergrond van een enorme muurschildering. CBK Rotterdam selecteerde en begeleidde de vijf Rotterdamse kunstenaars die ieder zo’n mural voor hun rekening namen. In het selectieproces speelde het vermogen van de makers om sterk narratief te werken een rol, alsmede de wens van CBK Rotterdam vijf karakteristieke, maar ook zeer verschillende tekenstijlen aan het publiek te tonen. CBK Rotterdam droeg tevens bij aan de honoraria voor de kunstenaars.

Iedere kunstenaar werd niet alleen aan een thematisch onderwerp gekoppeld (bombardement, oorlog, dagelijks leven, trauma, wederopbouw), maar ook aan een historicus waarmee kon worden gespard. Inge Aanstoot, Isra Paez, Bier & Brood, Sandim Mendes en Luuk Bode maakten de vijf enorme schilderingen. De werken blinken uit in hun combinatie van historische gebeurtenissen en artistieke vrijheid. Bij elke muurschildering wordt bovendien een film getoond waarin de kunstenaar en de historicus over hun werk en onderwerp spreken.”